Odvetniša Družba Prostran
ODVETNIŠKA DRUŽBA PROSTRAN

Odškodnina za zlom ledvenega vretenca

Zlom ledvenega vretenca je poškodba, do katere najpogosteje prihaja pri močnejših udarcih v ledveni predel hrbtenice. Tipična primera, v katerih lahko vložimo odškodninski zahtevek zaradi zloma ledvenega vretenca, sta: 

Zlom ledvenega vretenca je pogosto težko prepoznati brez ustreznih diagnostičnih postopkov, saj se kaže kot bolečina v ledvenem predelu, zaradi česar obstaja nevarnost, da bi zlom zamenjali z bolečinami v križu oziroma lumbalgijo. Zlom ledvenega vretenca se navadno zdravi konzervativno, s počitkom v postelji in nošenjem tritočkovnega steznika, le redko pa je za tovrstno poškodbo potrebno tudi operativno zdravljenje. Trajne posledice, ki jih zlom ledvenega vretenca navadno zapušča, se kažejo v omejeni gibljivosti hrbtenice in težavah pri prepogibanju ter dvigovanju težjih bremen.

Odškodnina za zlom ledvenega vretenca se razlikuje glede na težo poškodbe, potek zdravljenja in trajne posledice, ki so v posledici poškodbe ostale. Najnižja bo odškodnina primeroma, ko bo šlo le za navaden odlom dela vretenca, brez zapletov, ustrezno višja pa v primeru zdrobljenega zloma ledvenega vretenca in v primeru, ko bi zaradi zloma vretenca prišlo do poškodbe hrbtenjače, kar lahko trajno prizadane delovanje drugih delov telesa, povzroči lahko denimo ohromitev spodnjih okončin.

Običajno znaša višina odškodnine za zlom ledvenega vretenca vsaj osem povprečnih mesečnih neto plač, odvisno od vrste zloma, komplikacij med zdravljenjem, morebitnih posledic ipd. Lahko pa odškodnina znaša tudi več kot 40 povprečnih plač ali celo 300 povprečnih plač ali več, v primeru, če gre za katastrofalne posledice.

Brezplačno
pravno svetovanje

Vam nudimo v naslednjih primerih:
   - če ste bili telesno poškodovani:
        • v prometni nesreči, delovni nesreči, na javni površini ali na            zasebni površini
        • in ste bili nezgodno zavarovani
        • in ste imeli sklenjeno zavarovanje za operacije, težke bolezni            (razen kadar je potrebno dodatno mnenje izvedenca) in druge            vrste zavarovanj za telesne poškodbe
         • v pomorski nesreči (škoda, ki jo povzroči lastnik ali upravljalec            plovila)
         • med napadom ali pretepom
    - če ste bili žrtev zdravstvene napake (razen, ko je potrebno dodatno       mnenje izvedenca)
    - če ste kot pravna oseba ali samostojni podjetnik utrpeli       materialno ali nematerialno škodo (razen, ko je potrebno dodatno       mnenje izvedenca)
    - če ste utrpeli škodo kot fizična oseba zaradi strokovne napake       različnih poklicev
    - in v drugih primerih uveljavljanja odškodnine, ko se odvetnik in       stranka tako dogovorita
Vaši podatki
Podrobneje opišite vaš primer
Vam nudimo v naslednjih primerih:
   - če ste bili telesno poškodovani:
      • v prometni nesreči, delovni nesreči, na javni površini ali na zasebni površini
       • in ste bili nezgodno zavarovani
       • in ste imeli sklenjeno zavarovanje za operacije, težke bolezni (razen kadar je potrebno dodatno mnenje izvedenca) in druge vrste zavarovanj za telesne poškodbe
       • v pomorski nesreči (škoda, ki jo povzroči lastnik ali upravljalec plovila)
       • med napadom ali pretepom
   - če ste bili žrtev zdravstvene napake (razen, ko je potrebno dodatno mnenje izvedenca)
   - če ste kot pravna oseba ali samostojni podjetnik utrpeli materialno ali nematerialno škodo (razen, ko je potrebno dodatno mnenje izvedenca)
  - če ste utrpeli škodo kot fizična oseba zaradi strokovne napake različnih poklicev
   - in v drugih primerih uveljavljanja odškodnine, ko se odvetnik in stranka tako dogovorita
Vaši podatki
Podrobneje opišite vaš primer