Odvetniša Družba Prostran
ODVETNIŠKA DRUŽBA PROSTRAN

Ali res veste, kdaj ni potrebno klicati policije na kraj prometne nesreče?

Udeleženci prometne nesreče si pogosto zastavljajo vprašanje, ali naj pokličejo policijo ali naj izpolnijo le evropsko poročilo?

Bodite pozorni na priporočila strokovnjakov (tudi zavarovalnic) in nestrokovnjakov, ali ste dolžni poklicati policijo! Vsi navajajo, da ni potrebno klicati policije, če ni bil nihče telesno poškodovan ali če ni nastala večja materialna škoda in v tem primeru le izpolnite evropsko poročilo o prometni nesreči. Navedeno drži le za udeleženca prometne nesreče, ki ni kriv, da se je zgodila prometna nesreča, ne pa za tistega, ki je kriv za prometno nesrečo.

Iz dosedanjih izkušenj, v skladu s katerimi smo vložili več kot 20.000 odškodninskih in drugih zahtevkov z odškodninskim pravom pa se specializirano ukvarjamo že več kot 20 let, vam svetujemo, da vsakič, ko ste krivi za povzročitev prometne nesreče, ne izpolnjujete evropskega poročila o prometni nesreči, temveč pokličete policijo. Na ta način ravnajte tudi, če je nastala neznatna materialna škoda (seveda pod pogojem, da ocenite, da je škoda manjša ali ni bistveno večja od odbitne franšize).

Če ste bili krivi za povzročitev prometne nesreče in ste z nasprotnim udeležencem izpolnili evropsko poročilo o prometni nesreči ter ste nekaj ur kasneje začutili telesne bolečine, morate takoj poklicati policijo, sicer bo zavarovalnica vaš odškodninski zahtevek iz AO plus zavarovanja zavrnila iz razloga, ker niste klicali policije in ste se s tem izognili preizkusu alkoholiziranosti.

Skoraj vse zavarovalnice namreč v splošnih pogojih kasko zavarovanja in AO plus zavarovanja pogojujejo klicanje policije tudi, če je materialna škoda neznatna. Po drugi strani zavarovalnice pogosto objavljajo priporočila, v katerih vas podučujejo, da vam ni potrebno klicati policije na kraj prometne nesreče, če ni nastala večja materialna škoda. Zavarovalnice nekoč resda niso zahtevale klicanja policije, kadar je bila materialna škoda neznatna, vendar so v vmesnem času zaostrile splošne pogoje kasko in AO plus zavarovanja (torej pri pogodbenih zavarovanjih) in predvsem svojo toleranco do svojih zavarovancev. Kadar vložite odškodninski zahtevek zaradi izplačila kasko zavarovalnine ali AO plus odškodnine se zato lahko pripeti, da vam ga bodo zavarovalnice zavrnile. Svetujemo vam, da nas pokličete takoj, ko se zgodi prometna nesreča in vam bomo svetovali, ali naj se sporazumete z nasprotnim udeležencem in izpolnite evropsko poročilo o prometni nesreči ali naj kličete policijo.

kdaj ni potrebno klicati policije, kdaj ni potrebno klicati policije, kdaj ni potrebno klicati policije, kdaj ni potrebno klicati policije, kdaj ni potrebno klicati policije, kdaj ni potrebno klicati policije, kdaj ni potrebno klicati policije, 

Brezplačno
pravno svetovanje

Vam nudimo v naslednjih primerih:
   - če ste bili telesno poškodovani:
        • v prometni nesreči, delovni nesreči, na javni površini ali na            zasebni površini
        • in ste bili nezgodno zavarovani
        • in ste imeli sklenjeno zavarovanje za operacije, težke bolezni            (razen kadar je potrebno dodatno mnenje izvedenca) in druge            vrste zavarovanj za telesne poškodbe
         • v pomorski nesreči (škoda, ki jo povzroči lastnik ali upravljalec            plovila)
         • med napadom ali pretepom
    - če ste bili žrtev zdravstvene napake (razen, ko je potrebno dodatno       mnenje izvedenca)
    - če ste kot pravna oseba ali samostojni podjetnik utrpeli       materialno ali nematerialno škodo (razen, ko je potrebno dodatno       mnenje izvedenca)
    - če ste utrpeli škodo kot fizična oseba zaradi strokovne napake       različnih poklicev
    - in v drugih primerih uveljavljanja odškodnine, ko se odvetnik in       stranka tako dogovorita
Vaši podatki
Podrobneje opišite vaš primer
Vam nudimo v naslednjih primerih:
   - če ste bili telesno poškodovani:
      • v prometni nesreči, delovni nesreči, na javni površini ali na zasebni površini
       • in ste bili nezgodno zavarovani
       • in ste imeli sklenjeno zavarovanje za operacije, težke bolezni (razen kadar je potrebno dodatno mnenje izvedenca) in druge vrste zavarovanj za telesne poškodbe
       • v pomorski nesreči (škoda, ki jo povzroči lastnik ali upravljalec plovila)
       • med napadom ali pretepom
   - če ste bili žrtev zdravstvene napake (razen, ko je potrebno dodatno mnenje izvedenca)
   - če ste kot pravna oseba ali samostojni podjetnik utrpeli materialno ali nematerialno škodo (razen, ko je potrebno dodatno mnenje izvedenca)
  - če ste utrpeli škodo kot fizična oseba zaradi strokovne napake različnih poklicev
   - in v drugih primerih uveljavljanja odškodnine, ko se odvetnik in stranka tako dogovorita
Vaši podatki
Podrobneje opišite vaš primer