PROMETNA NESREČA? PAZITE KAKO IZPOLNJUJETE EVROPSKO POROČILO!

Ob prometni nesreči so njeni udeleženci v stanju šoka, zmedeni in velikokrat pozabijo na pomembne malenkosti, ki so pomembne za pridobitev odškodnine za škodo na avtomobilu in za telesne poškodbe. Ena izmed teh je pravilna izpolnitev evropskega poročila.

Evropsko poročilo udeleženci prometne nesreče izpolnjujejo v primeru, če na kraj prometne nesreče niso poklicali policije, ker je krivda nesporna in je nastala le materialna škoda. V nadaljevanju bom opozoril na nekatere rubrike evropskega poročila, ki so pomembne za pridobitev ustrezne odškodnine.
Udeleženci prometne nesreče morajo biti posebej pozorni na rubriko »Priče, imena, naslovi,..«Vpišite vse udeležence prometne nezgode (torej tudi sopotnike v vozilih). Če tega ne bodo storili lahko zavarovalnica zavrne izplačilo odškodnine za telesne poškodbe sopotnikov (ki so se pokazale po nastanku prometne nesreče)iz razloga, ker naj ne bi dokazali, da so bili res udeleženi v prometni nesreči.
Nadalje opozarjam na rubriko »Vidne poškodbe na vozilu« evropskega poročila. V to rubriko se morajo vpisovati le vidne poškodbe na avtomobilih, ki so nastale v tej prometni nesreči. Poškodbe, ki so na avtomobilu obstajale že pred prometno nesrečo, ne vpisujte. Na prejšnje poškodbe na vozilu morate opozoriti cenilca pristojne zavarovalnice ob cenitvi vozila. V nasprotnem primeru vam zavarovalnica lahko zavrne izplačilo odškodnine z očitkom, da se prometna nesreča ni zgodila tako kot ste prikazali v evropskem poročilu, ker se poškodbe na vozilih ne ujemajo.
Opozarjam tudi na rubriko »Moje pripombe« evropskega poročila . V to rubriko običajno udeleženci prometne nesreče vpisujejo mnenje glede odgovornosti za nesrečo (kriv sem…). Ob tem opozarjam, da je ta vpis le informativne narave in bo zavarovalnica lahko kasneje odločila drugače o odgovornosti. Ko namreč vložite odškodninski zahtevek za škodo na avtomobilu, bo zavarovalnica pisala svojemu zavarovancu (povzročitelju prometne nesreče) in ga ponovno vprašala za mnenje glede odgovornosti za prometno nesrečo. Ta si bo lahko v vmesnem času premislil in jim odpisal, da ni kriv za prometno nesrečo. Zato morate kljub dogovoru v evropskem poročilu, še poskrbeti za zavarovanje dokazov. Tako morate fotografirati poškodbe na obeh vozilih, kraj prometne nesreče in sledi na kraju prometne nesreče ter vpisati v evropsko poročilo očividce (priče) prometne nesreče.